Elektro Armatur Belysning
Søk på produkt eller artikkelnr.
 
 
Tak- og vegglamper

 

 
Bord- og gulvlamper
 
Andre lamper
 
Baderom
 
Lyskilder og el-materiell
 
Utebelysning

PLANLEGGING OG LYSSTYRING

Sollys, så vel som kunstig lys er helt avgjørende faktorer i våre liv. Lyset gir oss ikke bare evnen til å se, men spiller også en avgjørende rolle i hvordan vi har og føler det. Det gir oss muligheten til å forsterke våre sanseinntrykk, skape kontraster, farger og opplevelser.

Lyset er et verktøy for deg til å formidle ditt budskap. Det er derfor av avgjørende betydning at du vektlegger bruken av sollys og kunstig lys i betydelig grad når du skal planlegge lyssettingen i ditt eget hus, fritidsbolig eller arbeidsplass.


I en tid hvor vi alle bør være bevisst vårt energiforbruk, både av miljømessige hensyn og økonomiske, er det viktig at vi utnytter dagslyset i størst mulig grad. Slipp det inn, istedenfor å stenge det ute. En god og gjennomtenkt kombinasjon av dagslys og kunstig lys gir et optimalt resultat.

Planlegging:

  • For å oppnå det ønskede resultat bør selve planleggingsfasen vektlegges i betydelig grad. Hva ønsker du å oppnå, hvilke behov har du, og hvilke praktisk nytte skal lyse utgjøre? Det å velge riktig er en krevende og komplisert prosess og mulighetene er mange, men husk at det finnes ingen fasit. Det er imidlertid flere elementer som kan bidra til at du oppnår det ønskede resultat. I dag er antall lysdesignere og interiørkonsulenter økende, disse besitter detaljert fagkunnskap som du kan nyttiggjøre deg av. Imidlertid er det noen enkle elementer som du selv kan tenke igjennom før du velger belysning.
  • Planlegg bruk av lys så tidlige som mulig i forbindelse med innredning av ditt hjem. Dessverre ser man ofte at valg av lys ikke vektlegges før ”alt” annet er på plass. Da er det også betydelig vanskeligere å oppnå det resultatet man kunne ønske.
  • Finn ut hva som er viktig for deg i de enkelte rom. Hvor trenger du arbeidslys, hvor trenger du brukslys, hvor ønsker du mer stemningsskapende lys? Skal lyset ha god spredning eller er det kun et gitt område som skal lyssettes? Enkelte steder ønsker man også å ha muligheten for en kombinasjon av både stemningsskapende lys og arbeidslys. Siden graden av dagslys varierer i løpet av døgnet og gjennom årstiden, så vil dette også være noe man bør ta hensyn til under planlegging og valg av belysning.
  • Ved god planlegging på et tidlig tidspunkt så unngår man rot fra ledninger, koblingsbokser, brytere og transformatorer. Man oppnår orden, og harmoni i rommet og interiøret. Valg av lys/lyskilder har også betydelig påvirkning av hvordan det øvrige interiør vil se ut. For at fargen på ditt interiør skal gjengis på en ønsket måte, er det viktig at du velger lys som evner å gi en så korrekt fargegjengivelse som mulig.
  • Benytt deg av ulike typer lyskilder, og gjerne i kombinasjon med hverandre, du vil da kunne få full effekt av din lyssetting og oppnå et optimalt resultat. I tillegg kan det være penger å spare på dette.

Lysstyring:
Ved bruk av tradisjonelle dimmere eller mer avanserte styringssytemer så vil man kunne utnytte sine lyspunkter optimalt, og med stor fleksibilitet. Det er stemningsskapende, og man får tilpasset lyset til det behovet man har. Levetiden på lyskildene forlenges ved neddimming, samt at energiforbruket reduseres. De fleste av dagens lyskilder kan dimmes, når det gjelder armaturer så må de imidlertid være spesielt klargjort for dette. Benytt alltid dimmere som er tilpasset lasten, og dimmeren sitt arbeidsområde.

Vi i Elektro-Armatur as kan ikke gjøre selve planleggingsjobben for deg. Men vi kan tilby deg et riktig og spennende sortiment av belysning som du kan bruke i ditt videre arbeid for å oppnå det perfekte lysrom.