Elektro Armatur Belysning
Søk på produkt eller artikkelnr.
 
 
Tak- og vegglamper

 

 
Bord- og gulvlamper
 
Andre lamper
 
Baderom
 
Lyskilder og el-materiell
 
Utebelysning

LYSKILDER

 

Glødelamper:

Glødelampen kjennetegnes i all vesentlighet av det varme lyset, som er både stemningsskapende og bidrar til en myk og lun atmosfære. Glødelampen er lett tilgjengelig og finnes i et betydelig antall utførelser både når det gjelder form og effekt. Glødelampen er lyskilde som benyttes i stort omfang, dette selv om den er lite effektiv og har relativ kort levetid. Tradisjonelt er prisen på glødelamper og tilhørende lamper relativt lav. Glødelampen har en god fargegjengivelse (Ra-indeks), og er enkel å dimme.

  

Halogenpærer:

Utviklingen og sortimentet av halogenlyskilder har hatt en betydelig vekst de siste ti årene.
Dette har gitt seg utslag i et betydelig mangfold av varianter noe som åpner for nye muligheter innenfor design og konstruksjon av armaturene. Halogenpærene kan deles i to grupper, 230-volt halogen ment for direkte tilkobling til nettspenning, samt 12V halogen (lavvolt) som krever en forankoblet transformator. Lavvolt lyskildene har lengre levetid og gir et bedre lysutbytte sammenliknet med 230-volt halogen. Imidlertid så vil man ved bruk av 230-volt halogen unngå bruk av trafoer, noe som gjør armaturen rimeligere. Disse lyskildene har også blitt meget vanlige og derfor relativt rimelige. Dimmerutstyr for 230V halogen er tradisjonelt billigere enn for lavvolt halogen.

Alt av halogenbelysning utvikler betydelig varme, det er derfor meget viktig å overholde krav til korrekt lyskilde, maks effekt, og minimums avstand til belyst objekt.

  

Lysrør:

Lysrør er en type lyskilde som er benyttet i stort omfang på arbeidsplasser, skoler etc. Når det gjelder for privat bruk så finner vi de på kjøkken, kjellere, og i rom der man er avhengig av god og robust arbeidsbelysning. Lysrørene finnes i ulike former, og forskjellige fargekvaliteter. Levetiden er lang, den kan ofte være på mer enn 10.000 timer. De er både robuste og effektive. Til private husholdninger er det ofte ønske om å ha et noe varmere lys sammenliknet med offentlige bygg/arbeidsplasser derfor benyttes det ofte lysrør med en fargetemperatur på 2800 K (kelvin grader). Til sammenlikning har en vanlig glødelampe en fargetemperatur på 2700 K. Lysrør kan ha fargetemperaturer opp til 6500K. Jo høyere fargetemparturen er jo skarpere og kaldere fremstår lyset.

 

Kompaktlysrør:

Det er kort fortalt et lysrør i miniatyrform, med annen konstruksjon og tilkopling. De innehar ingen elektronikk og kan kun benyttes i lamper med innebygd forkoplingsutstyr. Disse benyttes for eksempel ofte i mindre arbeidslamper, og leveres med ulike sokkeltyper.
Kompaktlysrørene innehar mage av de samme egenskapene som vanlige lysrør.

   

Sparepærer:

Sparepærer er også langt på vei lysrør i en miniatyr utførelse, de levers med ordinære skrusokkler (E27/E14), og har innebygd elektronikk til tenning og drift. De kan følgelig kobles direkte til nettspenning, og kan således erstatte vanlige glødepærer i mange tilfeller. Mange av sparepærene har i dag en tilnærmelses lik design som ordinære glødelamper, dog kan selve lyset fremstå som litt flatt, samt med en dårligere fargegjengivelse. De er meget effektive sammenliknet med glødepærene (opptil 4 ganger så mye), levetiden er betydelig lengre, og varmeutviklingen er også vesentlig mindre. Sparepærene egner seg godt både til innendørs og utendørs bruk, og kan i mange tilfeller være et bra alternativ sammenliknet med glødepærer. De fleste sparpærene på markedet i dag kan ikke dimmes.

Watt sparepære tilsvarer Watt normalpære:

7W

30W

9W

40W

11W

48W

15W

65W

18W

83W

22W

96W

 

  

Lysdioder (LED):

Lysdioder eller LED, som det ofte forkortes med, har de siste fem årene i større grad kommet på markedet ment for den private bruker. LED har i de siste tiårene i stor grad vært forbeholdt industrien, men de siste årenes utvikling har gjort dette alternativet mer tilgjengelig. Muligens er dette bare starten på fremtidens lyskilde? Lysdiodene benyttes i dag hovedsakelig som markerings- og signal lys. I hverdagen ser vi eksempelvis bruken av lysdioder i trafikklys og bremselys på biler. Etter hvert som teknikken og effektiviteten bedres, så vil uten tvil bruksområdet utvides radikalt. Dagens lysdioder bruker vanligvis fra 0,1-1,5watt. Lysdiodene har lang levetid, er robuste og er relativt små i sin konstruksjon, derfor egner de seg godt for innbygging. Det blir svært spennende å følge utviklingen av lysdiodene i årene som kommer, og om ikke lenge har vi forhåpentligvis lysdioder som gir et bedre lysutbytte enn det som er tilgjengelig i dag.

Fordeler med LED:

 • Lang levetid

 • Kan dimmes og er fullt ut dimmbare uten at fargen endres

 • Full lyseffekt øyeblikkelig

 • Mekanisk robuste lyskilder

 • Inneholder ikke kvikksølv

 • Ingen infrarød eller ultraviolet (UV) stråling i lyset

 • Liten størrelse

 • Har høyere effektivitet enn glødelamper og andre lyskilder

 • Tåler kulde

 • Energibesparende

 

 LED Filament

Lyskilder med innovative LED-"filament" teknologi.

Design, dimensjoner, lysfluks sammenlignbart med tradisjonelle gløde- og eller halogenlamper. Veldig lavt energiforbruk og svært lang levetid (15000-25000 timer).Umiddelbart 100% lys, ingen oppvarmingstid og heller ingen UV stråling. Kan enkelt erstatte ordinære lyskilder. Betydelig lavere varmeavgivning sammenlignet med standard referanseprodukt (glødepære/halogen).

 

Bruksområder:

 • Perfekt for dekorative installasjoner

 • Hjemmebruk

 • Generell belysning, herunder også bruk utendørs

Produktegenskaper:

 • Profesjonell LED-lampe for nettspenning (220-240V, ˷ 50-60Hz)
 • Spredningsvinkel: opptil 300°
 • Ikke dimbar